Феноменът FIREWIND разбива София в петък  

Posted by Svuio in ,

Когато стартирах този блог през пролетта една от най-обсъжданите групи в европейското метъл пространство беше FIREWIND . В началото се чудех какво пък толкова има за обсъждане, но след като изслушах току-що излезлият им албум The Premonition (24 март) останах с пръст в... Това определено е един от най-добрите студийни албуми за 2008г. и определено е върхът в развитието на групата до тук.

За невероятно мое (предполагам и ваше) щастие имахме възможност да чуем гръцкото чудо в София на 18 април когато подгряваха уникалния концерт на KAMELOT. Още тогава доказаха класата си и всички ги искахме на българска земя отново и възможно най-скоро. Еми случи се! Gus G. и компания се завръщат на 12 декември петък в Blue Box. Този път групата е headliner и очакваме поне час и половина здрав power метъл.

Та кои са Firewind?Групата стартира в САЩ като маркетингов проект на китариста Gus G. през 1998г. като целта е била той да демонстрира способностите си (а те са меко казано големи) и да си спечели договор с някоя звукозаписна компания. Демото Nocturnal Symphony постига целта си и привлича вниманието на Leviathan Records. Проектът обаче е замразен когато Gus е поканен да свири в групите Dream Evil и Mystic Prophecy.

След като излизат дебютните албуми на гореспоменатите две групи Gus възобновява дейността на Firewind като от оригиналния състав е останал само той. От Leviathan ангажират Stephen Fredrick на вокалите и Brian Harris на барабаните, и двамата бивши членове на Kenziner. За басист е поканен приятеля на Gus Kostas "Konstantine" Exarhakis. С този състав бандата издава първият си студиен албум Between Heaven And Hell през 2002г.

През 2003г. в състава настъпват нови промени. На барабаните идва Stian Kristoffersen от Норвегия, а за басист е взет Petros Christodoylidis. С новия състав илиза и следващия албум - Burning Earth, след който следва турне в Япония, за което обаче не заминава вокалистът Stephen Fredrick, който не се чувства готов, въпреки договорните си задължения. Заместникът му от Шри Ланка Chitral 'Chity' Somapala е поканен като постоянен член на групата. Приятелят на Gus, Babis "Bob" Katsionis става официално кийбордистът на Firewind. В края на годината групата вече си е осигурила договор с компания като Century Media.

През 2005г. излиза Forged By Fire, но скоро след това Chitral напуска защото нещо не може да си опрваи музикалния вкус с останалите членове. За вокалист е назначен Apollo Papathanasio (мноооого добро решение), а за барабанист е провлечен ветерана Mark Cross (ex-HELLOWEEN). Причината за последната промяна е, че Gus иска да има по-постоянен състав на групата. От своя страна той зарязва другите групи, в които участва - споменатите вече Dream Evil и Mystic Prophecy. През 2006г. излиза Allegiance, който е изключително добре приет и следва турне във Великобритания като поддържаща група на Dragonforce и All That Remains.

През 2008г. излиза споменатият вече The Premonition, който избива всичката риба наоколо и праща раците да зимуват в Гърция. Групата вече си е уредила турне с KAMELOT, след което популярността й нараства стремително. Така в края на годината групата прави самостоятелно турне из кажи-речи цяла Европа като спирка от него се оказва и София.След това предстоят само още два концерта, които логично са в Атина и Солун.

Та, който вече познава музиката на Firewind или пък ги е гледал през Април, няма нужда от подканяне да се яви в Blue Box на 12 декември(петък) в 20:00ч. Това се отнася и за всички, които искат да чуят изключително качествена тресня в края на годината. Ще подгряват Eldritch и българите Project Arcadia. Гост музикант ще бъде Tara Teresa.

Организатори са ABV Pro, а билети все още могат да се намерят в Eventim.

Състав:

Apollo Papathanasio - вокали
Gus G. - китара
Babis "Bob" Katsionis - клавишни/китара
Petros Christodoylidis - бас
Mark Cross - барабани


Официален сайт: firewind.gr
MySpace

Източници: en.wikipedia
firewind.gr
metalstorm.ee

0 Какво мислиш?

Какво мислиш?

Абонамент

 

Email абонамент

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Архив

Free Blog CounterEnglish German Translation
Блог класация