Огнената виелица на FIREWIND  

Posted by Svuio in , ,




Новата концертна година не можеше да започне по-добре. Снощи се състоя концертът (отложения) на новите гръцки звезди от FIREWIND. Мястото беше в Blue Box, един клуб който се превръща в бастиона на хубавата тежка музика. Вече ги бяхме гледали през април миналата година когато подгряваха KAMELOT. Именно тогава разкриха на какво са способни и понеже са ни наблизо знаехме, че ще дойдат скоро пак и ние чакахме с нетърпение. Близо хилядата души останаха повече от доволни от снощното шоу, а голяма част от нас и щастливи.

По ред причини закъснях и не успях да видя българската група, която подгряваше - PROJECT ARCADIA. Тук включвам мнението на един приятел, Станислав Кънев в неговото първо участие в този сайт: "Момчетата взривиха публиката и направиха блестящо представяне. Със сигурност мога да кажа, че ще следя бъдещите им прояви!" Напълно съм склонен да му повярвам, а и останалите мнения за тях са подобни. Така, че очаквам тепърва да слушаме с интерес какво ще ни предлагат Project Arcadia.

Втората подгряваща група бяха италианците от ELDRITCH. По начало това е група с достатъчно богата история. Съответно и очакванията към тях бяха големи. Аз лично не останах особено впечатлен. Не предложиха нищо ново и някак си не ме грабнаха. Имаше едно-две парчета, които бих нарекъл "сносни", но нищо повече. Може би не всеки би се съгласил с мен, но това си е моето мнение. Вокалистът им Terence Holler стоеше твърде пасивно, очаквам някак си по-разчупено поведение за подобен стил музика, в повечето време стоеше с две разперени настрани ръце и толкова. Общо взето си свършиха работата, но не впечатлиха.

Естествено следващите на сцената бяха FIREWIND. Докато чакахме да излязат се наслаждавах на изглеждащите внушително барабани на Mark Cross. Особено двата допълнителни чинела, които бяха интересно боядисани и впоследствие се оказа, че служат само за украса.

Вече бях гледал DVD-то на Firewind заснето по време на един концерт в Солун през миналата година и имах представа какво ще представлява концертът, което ме правеше още по-нетърпелив. Няколко минути след 22ч. прозвучаха началните акорди на Into The Fire. Чудесен избор за отваряне на концерт. Още с появяването на Gus G и компания публиката се екзалтира до краен предел.

Без да се спирам на отделни парчета, мога само да кажа, че Firewind ни предложиха едно невероятно изпълнение, което определено заслужава по-голяма сцена. Страхотна power-speed-heavy метъл тресня, която не ни остави да си поемем дъх през целите два часа на изпълнението.

Акцентът естествено бе поставен на новия албум The Premonition. Като имаме предвид успехът му, не остана недоволен човек от това. Имаше и едно невероятно инструментално изпълнение на групата където ни разкриха целия си талант.

Разбира се звездата на вечерта беше основната движеща сила на Firewind - китаристът Gus G. Този тип е толкова талантлив, че чак не е за вярване. Хубавото беше, че не свиреше солата си едно към едно с това от записите, а импровизираше и имам чувството, че всяко соло може да го изсвири по сто различни начина. Нещо, което се отдава на богоизбраните, без да звуча еретично.

За да може обаче талантът на Gus G да се превърне в успешен продукт, той не може да е сам. И точно тук е ролята на останалите музиканти в групата. И най-вече на вокалистът Apollo Papathanasio, който е в групата от 2006г. Именно тогава започва и възходът на групата. Една от причините според мен е уникалната комбинация между гласа му и свиренето на Gus. Убеден съм, че това ще се затвърди със следващия албум. Apollo има страхотно присъствие на сцената, невероятна енергия, страхотни гласови способности и не по-малко важното - контакт с публиката. Определено знае какво и кога да направи, за да не скучаят моите братя с метални глави:).

Останалите музиканти също заслужават внимание. Споменатият вече Mark Cross на барабаните, единственият, който не е грък и е бивш член на Helloween, Petros Christodoylidis - Christo на баса, Bob Katsionis на клавишните и ритъм китара. Споменавам ги защото именно музикантите около Gus правят възможен фактът, че от временен проект (където Gus да изяви талантът си) Firewind се превърна във фактор на метъл сцената и тепърва ще израстват и печелят признание.

Имаше и неща, които не ми харесаха. Двете дуетни песни с Tara Teresa не се получиха особено. Девойката става по-скоро да пее кънтри, отколкото heavy метъл. Гласът и изобщо не се връзва с този на Apollo. И това си е разбира се мое мнение, ама не ми хареса хич. Имаше и някои пропуски в озвучението. Двете каси на Mark Cross не се чуваха много добре, а на моето обичайно място до озвучителите това не би трябвало да е така. Правя сравнение и с предишния концерт през април когато изби основите на клетата зала Хр.Ботев.

Публиката беше за пореден път на ниво, нещо, което музикантите усетиха и допринесе за това групата да се раздаде на максимум.

Като за финал нека кажа, че този концерт вдига летвата високо за следващите, които ще дойдат (особено през февруари). Убеден съм, че това няма да е последното посещение на Firewind в България, а и нека не забравяме, че те са от Гърция и по-специално Солун, който е на на някакви си 300км от София.

Into The Fire
Head Up High

Kill To Live
Angels Forgive Me
The Silent Code
Mercenary Man
Circle Of Life

My Loneliness
Tyranny
Тill The End Of Time

Brother's Keeper

Steal Them Blind
Between Heaven And Hell
I Am The Anger

Maniac

Breaking The Silence

Falling To Pieces



Още за концерта при Fobos. и Денчев.

0 Какво мислиш?

Какво мислиш?

Абонамент

 

Email абонамент

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Архив

Free Blog CounterEnglish German Translation
Блог класация