IN FLAMES предложиха първокачествен метъл на българската публика  

Posted by Svuio in ,

Преди малко завърши един от най-очакваните концерти (поне за мен) тази година - този на IN FLAMES в София. Мястото на събитието беше зала Деница.

Шведската група се смята за един от стожерите на мелодичния death метъл и за пореден път ни го демонстрираха тази вечер. Т.е., ако трябва да съм точен, това е второто им изпълнение пред българска публика след изпълнението им в Каварна миналото лято. Тогава вокалистът Anders Fridén каза, че ще направят всичко възможно да намерят начин да се върнат и те го направиха. Разбира се, с помощта на организаторите от Joker Media, които за пореден път свършиха чудесна работа.

Едно от най-важните неща в този концерт беше залата. Не бях стъпвал досега в Деница (в квартал Младост в София). Няма спор - това място като, че ли е направено за музика. Струва ми се, че това беше първия голям метъл концерт там и искрено се надявам да не е последен. Изключително чист звук, нито много силен, нито много слаб, изобщо кеф ти на душата. Чувам, че някои хора не са доволни от силата на звука на микрофона на Anders Fridén, но по мое лично мнение това си беше умишлено и това е част от стила му на пеене. В залата няма трибуни, така че щеш не щеш си долу в тълпата, което създава предпоставки за някак си "по-задушевна" метъл атмосфера :).

Единствената подгряваща група за вечерта бяха българите от URBAN GREY. Момчетата си свършиха чудесно работата, загряха тълпата със зверска тресня и качествено звучене. Можеше да им отпуснат още десетина минути, но и така не беше недостатъчно.

След половин час чакане, няколко минути след 21:00ч. на сцената се появиха и In Flames. Особеното при тях беше липсата на единия от китаристите - Jesper Strömblad, който е със здравословни проблеми и пропуска турнето в Източна Европа. Липсата му обаче изобщо не се усети защото го заместваше Niklas Engelin, който е свирил в групата в периода 1997-1998г.

Шведите спечелиха наградата за най-добра метъл група в родината си за миналата година както и за албум, изпреварвайки дори и моите любимци Opeth. Ако не друго то поне се постараха да оправдаят тези награди и ни предложиха музика от най-високо качество и 2000 души в залата останаха повече от доволни. Чухме парчета от последния албум A Sense Of Purpose като The Mirror's Truth и Disconnected както и класики като Trigger, Take This Life и My Sweet Shadow за финал.

Anders Fridén е повече от доказан фронтмен и знае как да флиртува с публиката и тя да му отвърне подобаващо. За пеенето му няма какво да говорим - класа. Класно беше и изпълнението на другите музиканти Björn Gelotte и споменатия вече Niklas Engelin на китарите, Peter Iwers на баса и Daniel Svensson на барабаните.

Публиката като цяло беше на ниво освен едно тъпо освиркване на група гръцки фенове когато бяха поздравени от Anders. Самият той се подразни на това, но айде няма да навлизам в друга тема.....

Още веднъж поздравления за Joker Media за избора на зала и дано повече концерти да се провеждат там защото е с класи над Хр.Ботев например.

Чакаме Hammerfall....

Снимка: naninani

0 Какво мислиш?

Какво мислиш?

Абонамент

 

Email абонамент

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Архив

Free Blog CounterEnglish German Translation
Блог класация