ERIDAN - Съзвездието на Българският Рок и Метъл  

Posted by Naninani in ,

На 10-и април имахме удоволствието и привилегията да се срещнем с една Българска група, наречена ERIDAN. Момчетата забиха в клуб Тукан в Студентски Град и за пореден път оставиха в мен едно неописуемо чувство, което съм изпитвал само на концертите на Metallica (не преувеличавам). Участието им за пореден път ми доказа, че когато нещата се правят с любов и огромен професионализъм - няма как резултата да не предизвика в околните само възхищение.
Предлагам ви интервюто което пичовете ни дадоха - за което им благодаря искренно.

Бихте ли представили групата и вас самите?

Димо: Аз съм Димо Тодоров, китарист съм на група Еридан, Иво Икономов - бас китара, Ради - барабани и Станислав, който е вокала ни.

Един такъв въпрос - какво означава името на групата ERIDAN?

Димо: Иво Икономов е кръсникът на групата. Еридан е най-голямото съзвездие в южното полукълбо, в България няма как да се види обаче, само в Интернет.

Как определяте стила си хард рок, хеви метъл или изобщо не ви пука за подобни неща?

Иво
: Хард енд хеви :))
Димо: По принцип не ни пука, в днешно време е трудно да се даде точно опредeление за стиловете.
Иво: Свири квото ти е кеф и си прави квото ти е кеф - и това е! Дали ще стане, дали е модерно или не - това не е толкова важно. Преди време отидохме в БГ Радио и диска ни беше буквално изхвърлен.
Димо: В момента, в който казахме „довиждане“ и обърнахме гръб на Анна-Мария Тонкова – дискът, който и бяхме дали с две наши парчета бе пуснат в кошчето...
Иво: Така, че от тогава въобще не ни интересува какво е модерно и какво не! Правим си каквото ни е кеф.

Три или четири пъти съм идвал да ви слушам по клубовете и направо разкъртвате с музиката си...

Димо: Имаме доста твърди парчета, а в същото време имаме и много нежни балади. За много от нашите фенове песента ни „Спомени“ е нещо като химн... В общи линии правим това, което можем и което ни харесва, пък да става каквото ще.
Станислав: Важното е, че ни става, от тук нататък нещата вървят :))
Димо: А и щом до сега сме се запазили като група през т. нар. "тежки години"... Много групи се разпаднаха. Ние тази година правим 8 години и продължаваме напред!

Коя е датата на събитието?

Иво: 19-ти октомври.

Как ще го отпразнувате?

Димо: Всяка година си правим парти, но то не е някаква медийна изява, а просто се събираме с приятели в по-тесен кръг... Не сме медийни звезди. Определено имаме много фенове – нека това не прозвучи като изхвърляне. Познават ни на много места в България. Причината за това е, че като създадохме групата през 2001 г., първите две години свирихме основно в провинцията. В София не ни допускаха до клубовете, просто защото сме "никой". Тогава някои от феновете ни, които са родом от провинцията и по това време учеха в София, ни слушаха по родните си градове. След, което някои от тези фенове започнаха да убеждават управителите на столичните клубове, че сме страхотна група, и че трябва да ни поканят на участие. И така – първо във Fance, Маската, Библиотека, и малко по малко започнахме да свирим и в София. Така, че ние не сме медийни звезди. Нямаме и медийни изяви, нямаме интервюта по телевизиите. Гостували сме веднъж в радио Тангра, веднъж в Канал 3 и СКАТ – за 8 години – това е! В България с този стил музика някой трябва да ти удари много силно рамо и да имаш зверски връзки. Но мен ме радва факта, че на всяко участие идват много нови хора и периодично тези лица после ги виждам и на други наши изяви. Това означава, че сме им харесали.

Имате две разтърсващи парчета "Труден свят" и "Самота". От предварителните разговори знам, че планирате троен албум – какво ще има в него?

Димо: В интерес на истината, това се роди като идея на мен и Иво буквално преди няколко дни след една репетиция. С течение на годините натрупахме много парчета, а до сега нямаме издаден албум. Сега дали вината е наша, дали е в държавата – майната му – няма значение! Но за всичките 8 години непрекъснато се раждаха нови и нови идеи, и в един момент се получи така, че имаме толкова парчета, че те надхвърлят размера на един нормален албум. Първоначално в сайта ни бяхме обявили, че албума ще бъде двоен – един диск с авторска музика, а вторият – за всички фенове кавъри записани от нас. Причината е, че феновете ни ни познават най-вече с това, че свирим много добре кавъри. Радваме се, че оценявате нашето лично творчество, което за момента свирим доста оскъдно на живо. Това го правим с определена цел – да не загубим интереса към предстоящия ни албум. Искаме феновете да знаят само няколко наши парчета, а останалите да бъдат изненада. Така в един момент ни хрумна, че може да се издаде троен албум – това, което още никой не е правил в България. За съжаление, това ще бъде много трудно, защото означава да инвестираш средства необходими, колкото за три албума. Много е сложно, но се надяваме да го направим... Два диска ще бъдат с авторска музика и един с кавъри.

Искрено ви пожелавам това да се случи скоро. Всички вие имате други професии, освен музиката. Смятате ли, че с малко късмет може да се живее от музика в България, като не броим чалгата?

Димо: Аз мисля, че може, но не с малко, а с толкова много късмет, колкото на света няма. Другите неща, които правим не са ни професии, ние го правим по принуда, поради простата причина, че трябва да се живее от нещо. Нашата професия е музикант, от там нататък всичко е само за пари. Ако чакаме да станем богати от правене на музика в България, по-добре още сега да се откажем. Аз лично се надявам това да стане, но не и тук. В Гърция има рок клубове за по няколко хиляди души и там страшно много уважават твърдата музика.

Какво мислите за метъл сцената в България и имат ли място българските банди на нея?

Димо: Имат, защото иначе въобще нямаше да има метъл сцена. Имаме доста добри групи. Повечето от тях предпочитат нови стилове и модерно звучене, докато ние определено наблягаме на по-стария метъл и рок.
Станислав: Закономерност в България е да има място на голямата сцена точно за три рок банди – това е наложено така, така и ще бъде през следващите няколко години.
Иво: Разбира се, има място и за Графа :))

Смятате ли да направите турне, след като издадете албума?

Димо: Това е Божа работа.
Станислав: Абе, добре звучи...
Димо: Ако издателят реши да направи турне на групата би могло да се случи, иначе няма начин. Всичко е свързано с много пари, а и пазара е доста свит. По-скоро би могло да се организира клубно турне из вече малкото останали рок клубове в България. Това можем да си го организираме и самите ние. Но за истинско турне може да се говори само, ако сме част от предизборна кампания или свирим в групите Ахат или Сигнал.

През 2005г. свирихте на концерта на Глен Хюз в зала 1 на НДК. Аз лично бях там и залата се пръскаше по шевовете, а вие изкъртихте доста мивки и умивалници. Какво е да свириш на голяма сцена пред толкова много хора и знаейки кой ще се качи там след вас?

Станислав: Освен, че свирихме на концерта на Глен Хюз, преди два месеца подгрявахме и Джон Лоутън в пиано бар "Камино". Чувството беше невероятно!
Димо: В нашия сайт имаме 15 минутно рекламно клипче, което е от концерта на Глен Хюз в зала 1 на НДК. Това филмче се появи много интересно на бял свят – оказа се, че операторите на БНТ си настройвали камерите, докато ние подгрявахме :)). Нашето участие беше около 30-35 мин. и определено беше най-грандиозното за нас до момента. Беше жестоко, просто невероятно! Много приятно беше и след концерта, като влезнахме в гримьорната на Глен Хюз и групата му – просто са убийствени пичове! Бяха зверски изморени и въпреки това ни приеха с усмивки – снимахме се заедно, дадоха ни афтографи...
Иво: Глен Хюз , който е като учител за мен, взе баса ми да го разгледа и каза, че такъв Fender не бил виждал :))
Станислав: На учатсието пък с Джон Лоутън той дойде при нас, като носеше една препълнена до горе чаша и ни каза "Моят лекар ми е разрешил да пия само по едно малко, но той не знае, че за мен едно малко означава точно това." :))

По клубовете се свирят доста кавъри, какъв е вашият репертоар?

Станислав: Deep Purple, Metallica, Whitesnake, Rainbow и много други.

Благодаря ви! Ще стискам палци за албума!

Димо: И ние благодарим и успех на сайта ви :))

В сайта на ERIDAN може да прочетете пълната им биография, да слушате техни парчета, както и да гледате видеоматериали oт участията им – www.eridan-bg.com

0 Какво мислиш?

Какво мислиш?

Абонамент

 

Email абонамент

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Архив

Free Blog CounterEnglish German Translation
Блог класация