OPETH омагьосаха българската публика  

Posted by Svuio in , ,


Били ли сте някога на концерт, след чийто край просто се прибирате вкъщи уморени, но заредени с положителна енергия, вдъхновени и напълно ментално задоволени? Предполагам, че всички онези, които бяха снощи (01.03.2012г.) в софийския Blue Box биха изкрещели едно мощно "Даааа". Защото точно това е резултатът от музикалния делириум, който ти предлага банда като OPETH, която просто не знае как да не бъде перфектна.

Гостуването на OPETH е първото от поредицата музикални събития организирани по повод 6 ГОДИНИ ТАНГРА МЕГА РОК. Снощният концерт бе организиран съвместно от онлайн радиото и Loud Concerts.

Както беше обявено по-рано през деня, вратите отвориха точно в 19:00ч. и феновете влязоха спокойно в клуба. Точно в обявеното време - 19:20ч. на сцената се появиха потвърдените в последния момент финландци Von Hertzen Brothers. Групата предлага много приятен за слушане прогресив, с двама китаристи и пианист, бек вокали и интересни идеи. На живо пичовете ми харесаха даже повече отколкото на запис и се вписаха чудесно като подгряващи на концерт на OPETH. Определено тези, които не успяха да се доберат навреме в залата изпуснаха защото Von Hertzen Brothers си заслужава да бъдат чути.



Von Hertzen Brothers свириха малко над 40 минути и последва трепетно чакане до 20:30ч. Малкият Blue Box постепенно се напълни до дупка, затова организаторите правилно позволиха на позакъснелите фенове да се качат на балкона. Иначе решението концертът да се премести точно на това място беше повече от добро защото ако не друго, то поне звукът, който може да се постигне там е в пъти по-добър от този в зала Хр.Ботев. Точно така се получи и снощи.




Едноименното интро на новия албум Heritage прозвуча точно в 20:32ч. последвано веднага от първия сингъл от него - The Devil's Orchard. И всичко започна така както продължи и завърши - перфектно. Супер звук, майсторско инструментално изпълнение и висококласно вокално представяне от Mikael Åkerfeldt.



Това беше второто посещение на OPETH в България след участието в Каварна миналата година и първото като хедлайнери, което означаваше два часа музика от шведската банда. Турнето в подкрепа на новия албум Heritage е малко по-различно от обичайното за OPETH поради факта, че в този запис липсват твърдите вокали и Mikael избира повече песни, които се вписват със стила на тавата, а именно по-леките такива, които демонстрират в пълна степен инструменталните способности на шведските музиканти. Такива парчета са To Rid the Disease, Folklore, Face of Melinda. Разбира се не липсваха и такива за по-старите фенове на бандата като The Grand Conjuration, The Drapery Falls и епичната Heir Apparent. Шоуто завърши с Deliverance от едноименния албум.

От всико описано по-горе става ясно, че Mikael Åkerfeldt (вокали и китара), Fredrik Åkesson (китара), Martín Mendez (бас), Martin Axenrot (барабани) и Joakim Svalberg (клавишни) ни размазаха напълно с изпълнението си и доведоха феновете до екстаз.

Не може да не отбележим и типичното за концерт на OPETH one-man-show на Mikael Åkerfeldt, който беше във вихъра си снощи. Чухме историята как се е спекъл когато е трябвало да се срещне с Ronnie James Dio на концерт в Турция и след като си е разлял бирата се е изнизал по терлици. Все пак мечтата му се е изпълнила няколко години по-късно в бар в Токио. Последва, разбира се, изпълнение на посветената на Dion песен от новия албум Slither.

Mikael не пропусна и да спомене, че се чувства мръсен след изпълнението в Букурещ понеже не е могъл да си вземе душ. Две девойки учещи в СУ (очевидно шведска филология) успяха да му подадат бележка, която той любезно преведе. Посланието към Mikael съдържаше похвали към него и бандата и послеслов, според който момичетата правят заключение, че фронтменът на OPETH има голям к.р :).



Други фенове успяха да подадат на Mikael мартенички, с които той окичи останалите членове на бандата. Åkerfeldt изглеждаше впечатлен от българските фенове и каза, че това е най-милата публика, пред която са свирили. Без значение дали това наистина е така или не, няма как подобно твърдение да не ни погъделичка самочувствието.

В крайна сметка след два часа висококачествено представление OPETH се отправиха към следващата си дестинация (Солун), а ние си тръгнахме презадоволени и в очакване на следващото посещение на OPETH в България.



Още снимки:

OPETH, March 1, 2012, Sofia, Bulgaria


3 Какво мислиш?

Помниш ли точния сетлист, че нещо сякаш ми се губят 1-2 парчета на мен? :Д

I Feel the Dark и Credence, ако не се лъжа

Мда... май тези :Д

Какво мислиш?

Абонамент

 

Email абонамент

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Архив

Free Blog CounterEnglish German Translation
Блог класация