Голямата четворка се развихри и отнесе София на първия ден от Sonisphere + setlists + video  

Posted by Svuio in , , , , , ,


Ако концертът на AC/DC през май е бил рок концерта на годината, то снощният първи ден на Sofia Rocks/Sonisphere е със сигурност е най-мащабното, най-разбиващото и въобще най-най рок/метъл/траш събитието, което сме виждали по нашите земи когато и да било. Няма как да е иначе когато на крака ти дойдат Големите четири - METALLICA, SLAYER, MEGADETH и ANTHRAX. При това те излъчват на живо (или на запис) и те дават като някой холивудски филм по американските кина и онези си купуват билетче, за да те гледат - да гледат в киносалона как между 50 и 60 хил. души (сред, които и много чужденци) сбъдват сънищата си слушайки Peace Sells, Raining Blood или Seek & Destroy. Пък и за капак, за да не пропуснем нещо вече тръпнем за официалното BIG 4 DVD, което както се сещате е снимано къде? В София, България естествено.

Иначе перфектно организираното от Balkan Entertainment Company събитие започна още от ранни зори когато шатрите за поставяне на гривни очакваха първите нетърпеливи фенове. Тълпата започна да се увеличава по обяд. Поне до около три часа докогато бяхме навън нямаше опашки пред входовете и то не поради липсата на хора, а заради многото и бързо работещи КПП-та.

Шоуто започна с българите от BASTARDOLOMEY, които излязоха 15 минути по-рано от предвиденото - в 15:15ч. Нуфри и групата му се справиха повече от прилично, за което бяха приети повече от радушно от вече многохилядната публика на стадиона. Пичовете свириха половин час преди да настъпи чакането на голямото начало.

Графикът продължи да изпреварва с 15 минути и ANTHRAX излязоха точно в 16:15 ч. Бандата беше със завърналия се вокалист Joey Belladonna и забиха с Caught in a Mosh. За мнозина тази група е набедена за част от големите четири и има мнозина по-достойни от тях да бъдат на тяхно място. Няма да влизаме в подробности дали подобни твърдения имат почва или не. Фактът е, че ANTHRAX свириха както подобава за статута си и ние няма от какво да се оплакваме. Ето и сетлиста им:

1. Caught in a Mosh
2.Got the Time (Joe Jackson cover)
3. Madhouse
4. Antisocial (Trust cover)
5. Indians
6. Spreading The Desease
7. Only
8. Metal Thrashing Mad
9. I Am The Law

Следващи по ред бяха Dave Mustaine и MEGADETH, които се появиха точно в 17:45ч. с Holy Wars... the Punishment Due. Голяма част от феновете изпадна в делириум още със следващото парче Hangar 18 и точно тогава един огромен черен облак допринесе за атмосферата изсипвайки чудовищен порой придружен с градушка. Нищо обаче не можеше да спре Megadeth и многобройните им фенове и шоуто продължи с едно от любимите ни парчета от новия албум Endgame - Head Crusher, започващо с убийствен соло-риф. Едночасовото изпълнение продължи с класики като Symphony of Destruction и Peace Sells, а ето и пълния сетлист:

1. Holy Wars... the Punishment Due
2. Hangar 18
3. Head Crusher
4. In My Darkest Hour
5. Skin o' My Teeth
6. Hook in Mouth
7. Sweating Bullets
8. Symphony of Destruction
9. Peace Sells

19:15 ч. беше времето когато на сцената се качиха и серийните убийци SLAYER когато прозвуча и интрото на вероятно превръщащото се в класика парче World Painted Blood от едноименния нов албум. Опредлено имаше проблеми със звученето по време на първите две-три изпълнения когато двете китари не се чуваха особено както и вокалите на Tom Araya. Всичко обаче си дойде на мястото точно навреме - за Seasons in the Abyss. Jeff Hanneman и Kerry King наистина се постараха да ни отнесат главите със сола, които само те могат, а Tom Araya изглеждаше в чудесна форма, макар и да не може вече да прави марковия си headbanging. И Slayer трябваше да влязат в един час време, затова изборът им на песни беше повече от впечатляващ. Имаше и Angel of Death, и South of Heaven, и Raining Blood. Ето и сета:

1. World Painted Blood
2. War Ensemble
3. Hate Worldwide
4. Seasons in the Abyss
5. Angel of Death
6. Mandatory Suicide
7. Chemical Warfare
8. South of Heaven
9. Raining Blood

В 20:15ч. Slayer слязоха от сцената и тогава настъпи чакането на на вероятно най-голямата и влиятелна метъл банда в момента, а защо не и въобще - METALLICA. Няма никакво значение дали сте им фенове заради Master of Puppets, черния албум или Nothing Else Matters, или пък сте "дай хард" и не признавате нищо след ...And Justice For All, или пък ги мразите заради Load и Reload. Фактът е, че поне 50 000 души бяха там и заради тях, най-вече заради тях. Това се потвърди в 21:20ч. когато прозвуча The Ecstacy Of Gold на Ennio Morricone, с което Metallica отварят концертите си от известно време насам. Просто целия стадион се взриви, а когато прозвучаха и първите акорди на Creeping Death нищо не можеше да попречи на тълпата да отлети в друга орбита. Малко ми е трудно да описвам изпълнението на James и компания защото през по-голямата част от времето просто бях със затворени очи и се наслаждавах на музиката. А тя бе от висша класа. Просто, който не е бил там да се сдобие с DVD-то когато излезе. Или пък по-рано, всеки знае как. Няма как да не спомена за култови моменти когато по време на чудовищната All Nightmare Long на видеостените се показваше само публиката, а тази публика е великааааа!!! Видяхме знамената на нашите приятели от българския фенклуб на групата - Harvester of Sofia, както и едно, на което пичът беше увековечил десетия си концерт на Metallica. Какво изпълниха Metallica, вижте по-долу.

Кулминацията настъпи по време на биса когато James отдаде честта си към останалите групи от четворката като ги покани на сцената. Качиха се почти всички с изключение на Slayer, от които беше само Dave Lombardo. И тогава немислимото се случи, еготата бяха забравени за три минути и всички заедно забиха Am I Evil? на DIAMOND HEAD. Вижте видео по-долу. Концертът завърши с две класики от Kill `Em All - Hit The Lights и разбира се, Seek & Destroy.

Сетлист:

01. Creeping Death
02. For Whom The Bell Tolls
03. Fuel
04. Harvester Of Sorrow
05. Fade To Black
06. That Was Just Your Life
07. Cyanide
08. Sad But True
09. Welcome Home (Sanitarium)
10. All Nightmare Long
11. One
12. Master Of Puppets
13. Blackened
14. Nothing Else Matters
15. Enter Sandman

16. Am I Evil? (с Големите 4)
17. Hit The Lights
18. Seek and Destroy







8 Какво мислиш?

Направо ми заприлича на благотворителен концерт за гладните пирати от Сомалия. Как се разцелуваха тежките метъл момчета за общата сцена:) Много яка публика незаслужаваща тези "леко" претупани изпълнения, липса на шоу. Общо взето сбируток от групи. Предпочитам да виждам индивидуално шоу на всяка от тях. Е виж на динозаврите AC/DC имаше топове, влакове, кабани, дълга платформа по която препускаше Енгъс много цветно и какво да кажа "шоу" А сега даже нещо озвучаването леко куцаше с изключение на Металика там го барнаха. Е вече сме и капризни нали :)

ei emcho da go duhash pernishki selianin kude ste chuvali metal vie be ti mai si nekoi dolen chalgar

До някой си Емо.....
Ако си искал да гледаш шоу,най-добре отиди да гледаш някой концерт на Мадоня .Тези момчета свирят от сърце и се раздават на публиката,нещо което AC/DC не направиха.Така че наистина да го духаш!Аман от такива нещастници като теб!

tochno taka si e da se razdavash na scenata i da zarejdash horata s polojitelna energia e poveche otkolkoto niakakvi si orudia i t.n

Някой като каже нещо напреки любимците ви, веднага скачате,без да мислите изобщо.
Мен ми се струва, че той има право от части. Трудно ми е да кажа кой от 2-та концерта беше по-добър и не бих тръгнал да правя съпоставка, но относно критиките му, има право

Организацията изобщо не беше перфектна-в 15 часа опашките бяха километрични,моможеше да си вкараш абсолютно всичко без вода :))),звука беше наистина кофти...

не знам къде видяхте тези километрични опашки. ние минахме за гривни на подлеза на орлов мост за 5-6 минути в 15.40. на 4 кпп минахме за 2 минути. провериха ни доста обстойно чантите и нас самите. но по-късно когато заваля доста хора се качиха горе в ложите и беше много претъпкано. нямаше кой да проверява вече билетите и местата. на втория ден вече охраната изкарваше от там хората с билети за други сектори. и също ни проверяваха на входа, дори ме караха да си изхвърля дезодоранта. според мен за такова събитие са нужни повече тоалетни, но за съжаление такъв ни е стадиона. на опашка за тоалетната слушах slayer и alice in chains.

доста неграмотно е написан този материал, името на сайта предполага друго... Антракс не са свирили Spreading the Disease (така се пише, а не desease), а забиха Medusa от този албум. Който не различава тези две велики парчета, няма място тук.

Какво мислиш?

Абонамент

 

Email абонамент

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Архив

Free Blog CounterEnglish German Translation
Блог класация