Фолк-метъл експлозия с ELUVEITIE и KORPIKLAANI  

Posted by Svuio in , , ,


13 октомври 2010г. ще запомним като ден, в който се доказа, че закоравели метъли могат да слушат и фолк. Само, че не обикновен, а такъв от висока класа с окончанието и с пълно наименование "фолк-метъл". ABV Pro доведоха едновременно две от най-добрите групи в жанра и след края на снощния концерт едва ли е останал някой, който може да се съмнява в това.

Знаменателното събитие се проведе в зала Хр.Ботев в Студентския град на София, което се наложи поради проблеми с покрива на предварително планирания Blue Box. Въпреки, че този инцидент се случи само два дни преди концерта организаторите реагираха светкавично и успяха да уредят ново място без да се отлага концертът.

Проблемите обаче не свършиха дотук, стана ясно, че тур-бусът на бандите е бил задържан на сръбската граница и те са пристигнали със значително закъснение, което наложи да се съкрати значително времето за приготовление и саунд-чек. Въпреки това всичко беше подготвено навреме и концертът започна малко след 19:30ч. с погряващата група GODNR.UNIVERSE!, която се явява страничния проект на дамското присъствие в ELUVEITIE - Meri Tadic и Anna Murphy. Изпълнението ще се запомни със солидните гласов възможности показани от Anna както и непрекъснатата размяна на инструменти между музикантите, което доведе до интересни нюанси в звученето.

Макар и втори подред ELUVEITIE може би бяха кулминацията на вечерта. През последните години швейцарските фолк-метъл зверове се утвърдиха като една от най-стабилните банди в жанра, нещо в което се убедихме още при предишното им участие на българска сцена през миналата година. За разлика от тогава обаче сега Christian "Chrigel" Glanzmann и компания бяха ко-хедлайнери и имахме щастието и удоволствието да чуем пълен сет. С всяко следващо изпълнение звукът се подобряваше и в края никой не се сещаше за него, а около хилядната публика беше изпаднала в екстаз. ELUVEITIE ни разходиха из цялото си творчество включително и излезлия наскоро Everything Remains (As It Never Was). В репертоара бяха включени парчета като Tegernako, Kingdom Come Undone и новата Nil. След малко повече от час здрав фолк-метъл ELUVEITIE слязоха от сцената под възторжените възгласи на подивялата публика.

Последва около половин часова пауза, за да може сцената да се подготви за KORPIKLAANI. Финските веселяци направиха дебют на родна земя по време на Каварна Рок фест това лято когато се понравиха изключително много и никак не е изненадващо, че само няколко месеца по-късно те се завърнаха, този път в столицата и то като хедлайнери. Фронтменът Jonne Jarvela и веселите му другари забиха направо с популярната Vodka от новия им албум, което предразположи феновете да полудеят още от самото начало. Следващи по ред бяха Journey Man и Korpiklaani. Общо взето каквото и да свирят финландците това означава само едно - купон и веселба, гарнирани със солидна доза куфеене и люлеене на нестабилния под на зала Хр.Ботев. KORPIKLAANI решиха да завършат както и започнаха - с алкохол, като изпълниха и друг свой хит Beer Beer.

Като цяло се получи един чудесно организиран концерт, с прилично звучене за тази зала, особено като имаме предвид и времето за подготовка.

Сетлист на KORPIKLAANI:

1. Vodka
2. Journey Man
3. Korpiklaani
4. Cottages and Saunas
5. Erämaan Ärjyt
6. Kipumylly
7. Huppiaan Aarre
8. Pellonpekko
9. Viima
10. Juodaan Viinaa
(Hector cover)
11. Metsämies
12. Palovana
13. Paljon on koskessa kiviä
14. Tuli kokko
15. Pine Woods
16. Crows Bring the Spring
17. Wooden Pints
18. Happy Little Boozer
19. Beer Beer

0 Какво мислиш?

Какво мислиш?

Абонамент

 

Email абонамент

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Архив

Free Blog CounterEnglish German Translation
Блог класация